- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Årets rapport från internetstiftelsen visar att vi i stort sett alla har tillgång till internet i våra hem.
En mycket hög andel av dessa använder internet dagligen men 1 miljon av vår befolkning använder inte internet dagligen eller använder det överhuvudtaget aldrig.
Siffrorna för hur många människor som inte vet hur man gör eller som saknar grundläggande förståelse är med stor sannolikhet väsentligt högre. Dessa siffror är svåra att fånga . I rapporten framgår det att av de som använder internet söker i stort sett alla information varje dag. Frågan man kan ställa sig är hur söker man och hur väljer man. Rapporten visar att de som är yngst respektive äldst har svårast att hitta sökord. Detta är en självskattning och jag kan inte låta bli utan att reflektera från de erfarenheter jag har av personer i min omgivning och i mitt yrkesliv. Hur illa ställt sökresultatet blir och med en källkritik som lyser med sin närvaro. Så lätt det är att ta det vi läser som "fakta".
Knappt 4 av 10 internetanvändare har fått utbildning i källkritik. Denna "utbildning" innebär för en tredjedel att de tagit del av webb- eller tidningsartikel.
När jag läser undersökningar av hur låg andel av lärare i Storbritannien och USA som inte använder digital teknik i sina klasser p g a att de saknar utbildning blir jag inte förvånad. Tror inte att siffran skiljer sig så mycket från det svenska lärarlandskapet.
Att använda internet är inte en mätare på hur digitalt kompetent man är. De allra flesta idag är väl bekanta med sina trotjänare Facebook och Instagram - och visst använder man då internet men man är långt ifrån att ha digital kompetens.
Förutom sökförmåga, värderingsvilja och förmåga och annat källkritiskt angreppssätt, handlar det också om att våra lärare i grundskolan i sin tur ska ge eleverna digital kompetens i att använda digital teknik inom alla ämnen på ett mångsidigt, kreativt och relevant sätt. Hur många i rapporten av de lärare med mindre användande har själva förmågan att använda tekniken på ett flexibelt och mångsidigt sätt?
Vi, som är skolbibliotekarier, har en stor uppgift att fylla i skolan när det gäller att öka den digitala kompetensen. En färdighet som är lika viktig som att kunna läsa, skriva och räkna. Som informationsexperter är vårt fokus informationshantering - ett område där vi kontinuerligt håller oss ajour.
Med allt det som idag ingår i MIK har vi ett gigantiskt smörgåsbord att erbjuda våra lärare. Vi kan hjälpa till att bädda in digital färdighet i alla ämnen. Vi kan arbeta sida vid sida och ge stöd och handledning.
Så börja skriv den läckra menyn och skicka ut! Ge det en snygg förpackning så att det lockar.
Tänk också på att källkritiken är så mycket mer än att bara diskutera hur trovärdig källan är. Källkritik handlar också om att reflektera över oss själva - av våra perspektiv och våra känslor. Det handlar om att vi måste lära oss förstå hur lätt och sårbara vi är för det falska och osanna. Hur lätt vår hjärna spelar oss olika spratt och hur vår hjärna styr oss i vissa riktningar. Hur lätt är det inte att ta den snabbaste vägen? Eller i riktning mot vad vi redan tycker.....
Infallsvinklar som är intressanta att diskutera - tillsammans.
Källor:
Education Week (2016). Teachers and Technology Use in the Classroom: Exclusive Survey Results. [online] Education Week. Available at: https://www.edweek.org/ew/projects/teachers-and-technology-use-in-the-classroom.html [Accessed 16 Oct. 2019]
https://www.edweek.org/media/teachers-and-technology-use-in-the-classroom.pdf
Internetstiftelsen (2019). Svenskarna och internet 2019 https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/ [Hämtad 2019-10-15].
Gurney-Read, J. (2015). Classroom technology “rarely used” by half of teachers. [online] Telegraph.co.uk. https://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/12013650/Classroom-technology-barely-used-by-half-of-teachers.html [2019-10-15].
McLeod, A. and Carabott, K. (2016). Students struggle with digital skills because their teachers lack confidence. [online] The Conversation. Available at: https://theconversation.com/students-struggle-with-digital-skills-because-their-teachers-lack-confidence-56071 [Hämtad 2019-10-15].
https://theconversation.com/students-struggle-with-digital-skills-because-their-teachers-lack-confidence-56071
Wait, P. (2018). K-12 teachers are not confident in their ability to teach technology. EdScoop. Online: https://edscoop.com/k-12-teachers-are-not-confident-in-their-ability-to-teach-technology/ [2019-10-15].
Kommentarer
Skicka en kommentar