Vad är en multimodial AI-assistent?

Är det rimligt? Källtillit i fokus vid MIK handledning


Kloka ord kring det där med att källtillit, läser jag i en intervju som Anders Thoresson gjort med Olof Sundin och Åsa Wikforss. 

Källkritik och källtillit. Två ord som är väldigt snarlika. Varför räcker det då inte med det gamla hederliga begreppet källkritik? Vi, inom skolbiblioteksvärlden, har ju haft ordet källkritik som ledord under väldigt många år.

Men Sundin menar att vi inte har den bakgrundskunskap som krävs för att ha möjlighet till att vara källkritiska mot all information vi möter. Vi är inte ämnesexperter inom alla områden. Det är också tidskrävande om vi ska nagelfara allt som kommer i vår väg. Vi hinner, och vi kan inte, vara källkritiska mot allt. Därför menar både Åsa Wikforss och Olof Sundin att källtilliten kompletterar källkritiken. Där källtilliten mer befinner sig på organisationsnivå. Litar vi på den organisation eller tidningsredaktion som levererar den information vi tar del av ? Kan vi ha en rimlig tillit till källan? 

Tänk så här föreslår Olof Sundin:
  • På vilka grunder stödjer sig påståendena?
  • Finns det interna och eller externa granskningskontroller?
  • Hur ser källans källor ut?
  • Vilka kopplingar har källorna till kommersiella eller politiska intressen?
Men jag upplever nu i dessa coronatider att källtilliten ändå ställs på sin spets. Debatten väcks kring huruvida Folkhälsomyndigheten missar/inte tar till sig viktig information. Visst är väl risken att kognitiva skevheter dyker upp lite varstans bland oss människor - även hos forskarna? Vi håller alla gärna fast vid våra bekräftelseförväntningar - konfirmeringsbias, och t o m brottas med våra förrädiskt grupptänk.

Hur vet vi att så inte sker? 

Källtillit och källkritik tillsammans med en mångsidig och öppen professional journalistik tror jag kan ge ett stabilare utgångsläge.
Detta i god mix med vårt eget ansvar att hålla oss ajour och ta del av vad som händer och sker i samhället kan ge god preventiv effekt.

Men ute i våra olika sociala sammanhang - både online och i RL - möter vi och ställs inför en person som gör ett påstående som vi inte köper. Då funkar det inte att säga: Det tror jag inte på eller det stämmer inte. I stället funkar det bättre att säga: På vilka grunder bygger du detta? Vad finns det för skäl att du tror på det här?

Är du sugen på att läsa mer om källtillit? Spana in materialet på Skolverkets sidor.

Läs också blogginlägget där jag sammanfattar lite tankar av Åsa Wikforss.
 - Hotet mot fakta : expertisens död.
- Verkligheten: en slagpåse på nätet

Kolla också in inläggen på fliken Källkritik

Artikel:
Thoresson, Anders (2020).  Därför behöver du källtillit. Available at: https://internetkunskap.se/article/5e428c2309a1de0004e6f3ca/darfor-behover-du-kalltillit [Accessed 9 Mar. 2020].
‌Bild:
Melanie Simon från Pixabay

Kommentarer