Tack för den här bloggterminen!

Mål och tankar för digital delaktighet i undervisningen



Så här i slutet av terminen kan det vara bra att fundera på hur den kommande handledningen/undervisningen/samarbetet ska genomföras inom MIK-området nästa läsår. Funderingar som rör både det praktiska men också tankar kring vad som ska genomsyra och smälta samman med de olika kursplanerna inom de olika ämnena. 

Nedan har jag hämtat upp lite från mitt lager av funderingar och planer - kanske kan det mixas om i ny form. 

MÅL FÖR ELEVEN - KUNSKAP OM DIGITALA VERKTYG

ATT få kunskap om olika digitala verktyg för informationssökning, samarbete, studieverktyg, informationshantering och presentation. 

ATT få kunskap om det fysiska internet, säkerhet/skydd, sökalgoritmer och artificiell intelligens och visa på sökstrategier för smart infosök.

HUR? Eleverna testar och får arbeta med olika digitala verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och presentation med bild,video, ljud och text. Bibliotekarien och läraren presenterar, handleder, genomför och utvärderar tillsammans. 


MÅL FÖR ELEVEN -  TRANSPARENT OCH LÄRANDE FÖRHÅLLNINGSSÄTT  

ATT  kunna interagera mellan olika tekniker för olika ändamål med ett experimenterande, reflekterande och undersökande förhållningssätt!

ATT sätta ord på och reflektera över sitt lärande och sina erfarenheter av olika verktyg och kunna överföra kunnandet till nya situationer och verktyg.

HUR? Genom olika arbeten, arbetssätt, tekniker och verktyg skapa möjlighet för lärande kring informationspresentation; reflektion och utvärdering av arbetsgång, genomförande och resultat.  


MÅL FÖR ELEVEN - ERHÅLLA INFORMATIONSSTRATEGIER OCH ETT KÄLLKRITISKT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

ATT 
-kunna söka, värdera, och sovra i en stor informationsmängd 
-kunna strukturera och använda den funna informationen till bilda ny kunskap.
-självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper, källtillit och etiska överväganden
-få verktyg att tolka digitala marknadskrafter, algoritmer och AI:s betydelser för sökresultat,
-uttrycka och presentera egen information via olika tekniker och medier.
-se värdet av att samarbeta för ökat lärande, perspektivbredd, respekt  och förståelse.

HUR? Eleverna får handledning i informationshantering och genom deltagande i olika arbeten, arbetssätt, tekniker och verktyg får eleverna stifta bekantskap med olika informationssituationer. Bibliotekarien och läraren presenterar arbetet, genomför och utvärderar tillsammans. 

MÅL FÖR ELEVEN - DIGITALT VETT OCH ETIKETT

ATT veta vilka rättigheter och skyldigheter, etik med vett och etikett som gäller för internetbeteende, kommunikation, bruk av bilder och annat informationsmaterial och inse konsekvenser av digitalt deltagande på nätet. 

HUR? Genom diskussioner, handledning och praktiskt arbete.  

.... och självklart ingår den lika viktiga delen att STIMULERA SPRÅKLIG OCH KÄNSLOMÄSSIG UTVECKLING genom läsning av litteratur från olika genrer, perspektiv och miljöer. Kring detta har du säkert själv många goda idéer. 






Kommentarer