Publicerad av
Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle
AR/VR/AI
Bildverktyg
Chatbots
Handledning
MIK
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Så mycket jag lär mig i kursen jag går nu: "Källkritik bland viraler, alternativa fakta och fejkade nyheter"!
Begrepp som journalistik och journalist är i dag suddiga i kanten menar Hannes Ewehag på Jönköpings universitet. Bara tänk på hur mycket journalistiken har ändrats under de senaste 20 åren. Förr diskuterades om journalistikens makt och hur tidningarna styrde över oss. Men i dag diskuterar vi istället: Vad är journalistik? Vem är journalist idag?
Journalistiken var tidigare ett konkret och lättdefinierat område. Idag är vi "journalister" alla. Vi skriver och delar hej vilt. Medborgarjournalistiken trängs med den professionella journalistiken.
Detta är också en diskussion vi bör lyfta fram tillsammans med våra elever i källkritiska undervisningssammanhang. De bör reflektera på hur historiemässigt detta har ändrats och även fundera på framtidens utveckling.
Vi konsumerar nyheter helt annorlunda. Vi producerar egna texter och delar. Vi blandar oss med journalisterna ute på mediamarknaden. Vi delar ständigt det vi läser till våra vänner. Sociala medier har gjort att vi själva blir nyhetsspridare.
Tidningarna har svårt att överleva. Det leder ju naturligtvis till att det blir färre journalister. Det gäller i högsta grad att vara först ut med nyheten. Vad får det för följder? Inte alltid man kollat upp sanningshalten innan publiceringen. Det finns inte alltid tid för eftertanke. Det hinns inte alltid med att kolla med mer än en källa. Att inte lyssna på motparten.
Ytterligare en viktig aspekt som en av de intervjuade tar upp är sanningsbegreppet; att vi nu ifrågasätter alltings sanning. Sanningen är många gånger inte en. Sanningen handlar så mycket om perspektiv, bakgrund, förförståelse m m.
Känslor är lätta att spela på. Vi agerar snabbt när något vi läser eller ser appelerar till våra känslor. "Så här får det inte vara!" Då delar vi snabbt.
Reflektion och eftertanke är väldigt viktiga verktyg att lyfta fram i källkritiken. Så viktigt att vi betonar: Var och en har ansvar för hur man tar emot det man ser och läser. Var och en tar sitt eget ansvar hur man sprider.
Svårt att följa för oss alla då vi alla lever så mycket i våra känslor och i en värld där vi ständigt är på språng till nästa scen.
Kommentarer
Skicka en kommentar