Publicerad av
Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle
AR/VR/AI
Bildverktyg
Chatbots
Handledning
MIK
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Vi - och eleverna - läser ofta utan att reflektera. Texten löper snabbt över synfältet och ibland når det inte riktigt upp till hjärnan. Vi ser - men vi tar inte in informationen.
Många skolor jobbar med sidan Åsneryd - asneryd.se - (Se handledning). Nästan varje dag under terminen får jag mail från elever som upprört skriver mail till mig om att de blivit lurade.
Åsneryd är så uppenbart ljug - men ändå köper övervägande delen av elever hela rubbet; med dess undervattenstad och pyramider i Skåne, vintertemperatur som aldrig understiger 21 grader.
Men i dag blev jag så glad. Jag fick ett alldeles lysande mail från en tjej i sjunde klass. Ett mail som precis uttrycker hur man ska tänka kring något som vi bör reflektera ikring.
Hon skrev:
"Hur kan det vara så att ni skriver "besök pyramiderna" jag menar i skåne finns inga pyramider vilket betyder att det måste vara konstgjorda. Ni har skrivit att det är varmt men ändå kan man åka skidor året runt? När jag söker på åsneryd på google maps kan den inte hitta namnet på google maps. Har du någon förklaring? "
Jag svarade bl a så här:
"Vilket bra ifrågasättande du gör i ditt mail! Jag är djupt imponerad! Det är just så här som du gör som innebär att vara källkritisk!
Du lägger fram ett påstående som finns på webbsidan: "Hur kan det vara så att ni skriver "besök pyramiderna"" - och sedan tar du ett motargument: "i skåne finns inga pyramider" Sen lägger du fram följande tes: "vilket betyder att det måste vara konstgjorda." .... och du fortsätter på samma sätt genom att slå sönder alla påståenden som finns på sidan.
Mycket bra gjort!
Du har dessutom använt andra källor för att kolla upp denna källan. Toppen!
Du ger också möjlighet till den som skrivit sidan att förklara sig."
Kommentarer
Skicka en kommentar