Tack för den här bloggterminen!

Individualisering i vår MIK-undervisning



Photo by Aaina Sharma on Unsplash


Förståelse är inte bara är att skaffa information eller fakta. Förståelse uppkommer när eleverna gör något meningsfullt med informationen. 

MIK- arbetet måste ge förståelse och vara meningsfull. Eleverna ska kunna överföra det nya lärandet till en ny situation.

Men hur tar eleverna till sig det du lär dem? Uppfattar alla eleverna det du säger på samma sätt? Blir det en likvärdigt lärande? I klassen du handleder finns alltid elever som inte har nödvändiga förkunskaper eller språkkunskaper för att förstå den information som presenteras. Ditt eller lärarens språk kanske innehåller ämnesspecifika ord som elever med begränsad bakgrundskunskap eller språk har svårt att förstå. Jag har i ett tidigare inlägg berättat om tjejen som trodde källkritik hörde ihop med ordet källare. 

Bra är att alltid tänka på att ta upp och förklara ord som kan vara krångliga att förstå.

För att få fler till att förstå är det också bra att försöka presentera information i flera olika format så att det finns fler möjligheter för eleven att förstå.

De kan t ex pausa eller spela tillbaka en ljudinspelning eller video och även lägga till textning i en video. Att skapa egen undertext är lite joxigt - men det går :-)

Det är en utmaning att påminna oss själva varje dag att inte generalisera och ta saker för givna.



Häggberg, E. (2017). Skapa undertexter snabbt och enkelt för Youtube och Facebook // TUTORIALTeknikfik. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=8zja_4BTHlc [Accessed 19 May 2021].

Kommentarer