Tack för den här bloggterminen!

Åsneryd - fake webbsida som undervisningsverktyg


Bild av dendoktoor från Pixabay 

Åsneryd - fake webbsida som undervisningsverktyg

 Apropå boken jag skrev om i ett tidigare inlägg - Det här är inte propaganda av Peter Pomerantsev...

Jag är själv en sån som skriver och lägger ut falsk information på internet. Jag är ju mamma till Åsneryd.

Åsneryd är en webbsida som kom till världen redan 2003 i samband med att jag som skolbibliotekarie planerade min undervisning i källkritik. Jag ville ha ett material som jag kunde ”lura” mina elever med och som jag sedan skulle kunna utgå från i min undervisning. 

Jag ville att de verkligen skulle känna sig lurade – och få ”Åsneöron. Trots att webbsidorna är så tydligt osanna, med osannolika och lögnaktiga beskrivningar, stavfel och missvisande foton, så vet jag av egen erfarenhet att övervägande delen av eleverna ser innehållet på webbsidorna som fakta och tar till sig informationen som sann – utan att reflektera över det osannolika innehållet. De avkodar bokstäverna – man läser och tänker inte.

Webbsidorna är tänkta att användas i klassrummet där läraren ger eleverna i uppgift att skriva in ortsnamnet eller webbadressen - asneryd.se - och klicka på den första träffen. Själv brukade jag inleda lektionerna med att peka på att uppgiften omfattade bl a två saker som de inte fixar riktigt: läsa och tänka 😊Elevernas uppgift blir att ta reda på var orten ligger och vilka sevärdheter orten har att bjuda på. 

Besöksrekord!

Denna terminen har det blivit ett rekordår med besöksantalet i Åsneryd. Kanske beroende på att det går så bra att resa dit i coronatid :-) Hitintills denna terminen har det skett en 30 % ökning av besöken! 8441 besök! Samma tidsintervall 2020 var siffrorna 6540 besök!

Även om jag kanske är en ful fisk som simmar i samma skumma vatten som personerna som Pomerantsev beskrev i sin bok, så fungerar Åsneryd mycket bra som väckarklocka i diskussionerna kring källkritik! Jag vet att eleverna minns det här tillfället då de blev lurade och verkligen förstod hur lätt det är. Det var också alltid bra att kunna återkoppla och påminna om de där åsneöronen när man sedan jobbade med källkritik i en högre årskurs.



Kommentarer