Publicerad av
Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle
Bildverktyg
Marknadsföring
MIK
Presentation
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Så har KB presenterat 2021 års biblioteksstatistik. När det gäller skolbiblioteken är det ingen upphetsande läsning utan allt ser bara ut som vanligt....
"Skolbiblioteken har i genomsnitt 0,16 årsverken avsatt för skolbiblioteksverksamhet per 100 elever. Det är dock inte ovanligt att biblioteksanställda arbetar ensamma på skolbibliotek som ger service till 1000 elever eller fler och nyckeltalet säger därför inget om hur många skolbiblioteksanställda det borde finnas i förhållande till antalet elever"...."Det är vanligt att en person är anställd att ta hand om flera skolbibliotek i kommunen. Personen lägger hälften av sin tid på den skola som har många elever och mindre tid, kanske bara någon timme på var och en av de andra per vecka. Personen ingår då i statistiken med en skola och ett halvt årsverke men tiden som läggs ned på de andra skolenheterna kommer inte med i statistiken."
På Skolbiblistan reagerade Christina Johansson precis som jag gjorde på att det påpekas i rapporten att flera skolbibliotekstjänster sedan länge är vakanta. Precis som Christina konstaterar, belyser ovanstående rapportcitat, en tydlig bild som ger en av förklaringarna till att det är så.
Christina skriver också om att kompetensen är luddig. Ja, jisses - Vad är en skolbibliotekarie? Snacka om luddighet.... laglöst område i fritt fall.
Jag instämmer i Christinas uppgivna fråga: "Varför fortsätter vi att låtsas?" H u r de ser ut och dess kvalitativa innehåll finns det inga regler omkring. Visst det skrivs ju om a t t de ska finnas.... Tänk om skolans styrdokument bara skulle omfattas av regler om att det ska finnas klassrum - inget annat! Nej, varför ska vi fortsätta att låtsas när det är lika vagt och svajigt som vanligt när det gäller styrningen av skolbiblioteken, både när det gäller ansvaret och innehållet?______
Kommentarer
Skicka en kommentar