Publicerad av
Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle
Bildverktyg
Marknadsföring
MIK
Presentation
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Ska dina elever berätta om en historisk epok i SO? Kanske med perspektiv på både historia, geografi, religion och samhällskunskap? Varför då inte låt eleverna jobba tillsammans och göra digitala böcker/tidningar - det brukar funka väldigt bra. Presentationerna kan t ex göras som brev i en bok, som nyhetsartiklar.
Ge eleverna uppdraget att föreställa sig leva under den tiden. Kanske om hur det var att leva under romarriket, att som fattig svensk emigrera till Amerika eller föreställa sig vare en soldat under första världskriget?
Även om jag är förtjust i färdiga mallar som t ex finns i Canva, verktyget som hjälpt mig med många nyhetsblad och affischer, så tror jag att det är svårt för eleverna att utgå från formen innan de har innehållet. Av erfarenhet vet jag att eleverna blir alldeles för fast vid det där med att hämta bilder och vilka färger man ska ha i sin layout, vilket gör att de inte kan koncentrera sig på innehållet. Bäst är att de väntar med form och design till allra sist.
Det viktiga är ju innehållet. Uppbyggnaden av berättelsen. Vad vill vi berätta? Vilka är personerna? Miljön? osv.
Brainstormingen är viktig. Hur gör vi det här intressant för läsaren? Hur mycket material ska med? Innehållet måste var läsvänligt och tydligt. Svåra ord ska förklaras o s v. Att loda efter vettig information tar tid. Information som ska bakas ihop till ett förståeligt sammanhang. Att eleven gör materialet till sitt och inte klipper och klistrar in utan förståelse.
I början av ett sådant arbete blir suckarna ofta tunga. Stort stöd behövs från oss lärare och skolbibliotekarier. Det brukar vara stora inkörningsproblem innan eleverna har fått kläm på de olika stegen i arbetsprocessen och det digitala verktyg de ska använda. Det är också utmanande för eleverna att läsa mycket text och otåligheten infinner sig ofta.
När själva kärnan av innehåll är klart - inte förrän då är det grönt ljus för bildletande. Självklart ska då mycket fokus hamna på bildrättigheter. Nog så svårt är det att hitta relevant bildmaterial. Här är det då bra om skolbibliotekarien och läraren kan ge tips på bilddatabaser där bilderna är fria att använda.
Bra att ha länk till vad som gäller för de olika beteckningarna Creative commons.
När det sedan är dags att sätta samman allt brukar kreativiteten flöda på.
Hämta gärna inspiration i LGR22.
Kommentarer
Skicka en kommentar