Tack för den här bloggterminen!

Nystart och omstart


Att komma igång nu efter sommaren är lite som att börja starta om en hel maskinhall, trycka på vissa knappar och smörja lite här och där :-) Vissa delar av maskinhallen är lite mer svårstartade och vissa delar går igång direkt. Det ser också annorlunda ut i den där maskinhallen utifrån om vi jobbar i gymnasieskolan eller grundskolan. Mitt fokus är utifrån grundskolans perspektiv - men förhoppningsvis så finns många beröringspunkter som rör båda världarna.

Jag har tjatat under åren om betydelsen av att ha sin planering. När jag nu i slutet av sommarledigheten gjorde en liten översyn över bloggen så började jag med att städa bland några av inläggen som handlade om planering. Jag är en velehöna och har väldigt svårt att välja och därför ligger det fortfarande en hel del gammalt kvar och skvalpar. Tänker: "Bra att ha kanske?" Jag valde också att skriva om och bakade ihop en del för att fräscha upp och publicera nu när terminen startar. Arbetet pågår kontinuerligt.....

Det är mycket att fundera på för både lärare och skolbibliotekarier så här i starten. Man behöver både sitta på sin kammare och fundera, men också att ge sig ut på spaning efter lämpliga lärarkollegor att samarbeta med. Men innan man rusar ut och hugger tag i en kollega är det bra att ha koll på hur man själv tänker kring terminens upplägg: ett slags orienteringskarta för att inte gå vilse under terminen. En plan att följa någotsånär.

Kompassnålen är ju läroplan och kursplaner. Ge dig tid och studera kursplanerna! Där hittar du massor med infallsvinklar för samarbete, skolbiblioteket och läraren, i olika ämnen. Ha i bakhuvudet dina två verksamhetsben: lässtimulans och MIK när du initierar och planerar för samarbete. Finns en skolbiblioteksplan så kikar du på den. Kanske hann du med i slutet av vårterminen att skissa på en plan över hur du tänker dig höstterminen när det gäller att få med "dina" ämnen i elevernas lärande - om inte så passa på nu och sätt dig nu i lugnet före stormen och rita upp den.
Planen du skissar är också ditt underlag till en lockande meny som du ska fresta dina lärarkollegor med. Så kan dina lärarkolleger i lugn och ro baka in dina tankar i sina egna funderingar och idéer.   
Skolverkets sidor kring skolbibliotekets planering och genomförande är informativa och bra. Ett material som passar oavsett om man är ny eller gammal i jobbet. Det finns alltid något som man missat och inte tänkt på.
Med pennan och pappret i högsta hugg kan du börja med följande frågor till dig själv:
·      Vad?  Vad ska du prioritera i år? Hur blev förra läsåret? Vad var lyckat, kunde gjorts annorlunda, saknades? Vilka lärarkollegor ska du samarbeta med denna termin? Vilka ämnen och ämnesområden kan vara intressanta att jobba med?
·       Varför? Tänk igenom mål med det du bestämmer dig att ta med dig i din planering av undervisningen? Koppla till läro- och kursplaner så att lärarna förstår vitsen med att hänga på i ett spännande samarbete.
·       Hur? Vilka olika tekniker, verktyg och metoder ska ni jobba med?
·       När? Planera också grovt när du ska hinna med så att du inte överlastar ditt schema! Var rädd om dig! .... och vid behov ... visa även skolledningen på dina planer och avsaknad av möjlighet att genomföra.

När du någotsånär lagt ut riktningen blir det dags att försöka presentera dina tankar för andra för att få input och kunna forma det hela tillsammans med dina lärarkolleger. Det är inte gjort i en handvändning att försöka förmedla sin egen bild av det man erbjuder till sina lärarkolleger som har fullt i huvudet av sina egna tankar inför den nya terminen.  

Förslagsvis gör du en meny av det hela. Så kan dina lärarkolleger i lugn och ro baka in dina tankar in i sina egna funderingar och idéer.

Kika också på tidigare inlägg kring planering.... Upphängda på whiteboarden nedan:-)

Klicka på länken! 

Klicka sedan på varje liten affisch så öppnas filerna.

Prova dig fram till något som passar just dig.

________

Flera av er har nog inte orkat läsa ända hit.... Många av er känner sig överväldigade och slår sig för pannan medan ni uppgivet frågar er vilken planet jag kommer ifrån. För hur ska du hinna med det här – också!? Verkligheten där ute på skolbiblioteksgolvet är ett fält där det råder full anarki med godtycklig eller ingen styrning. 

Trots att vi alla arbetar på skolbibliotek i Sverige jobbar vi i olika världar.

Självklart färgar jag min egen erfarenhet från mina år inom skolbiblioteksfältet.
Där jag först - som de flesta skolbibliotekarier tvingas göra varje dag - fått flänga mellan flera bibliotek och skolor med en deltidsanställning. I mitt fall mellan tre olika bibliotek som såg lika eländiga ut varje gång när man kom dit nästa gång. Trots att man röjt undan och fått ordning förra gången. Ett sisyfosarbete som liknar min erfarenhet från restaurangdisken. Det tog aldrig slut.

En verklighet för alldeles för många skolbibliotekarier. En verksamhet som präglas av en känsla att aldrig hinna med. Att ständigt hugga tag i den där ofantliga högen med återlämnade böcker samtidigt som man ska beställa och köpa in nya böcker och registrera. Hinna med att registrera nya elever. Ta emot en klass som ivrigt kastar sig in i bibblan och vill ha boktips. Fixa reservationerna. Hitta den där läraren som beställt den där boken som man fixat till henom. Lugnt försöka bemöta läraren som står lutad över biblioteksdisken och som är missnöjd med jobbet och på att hen tycker att det är så jobbigt att behöva tjata på eleverna när de inte lämnar tillbaka sina böcker. Där man i röran på skrivbordet hittar lappar från lärarna med diverse önskningar. ... och sist försöka hinna med att skriva ut några påminnelser på ej återlämnade böcker.

Jag minns den där tiden när de nya böckerna stod i en hylla på mitt kontor och inte kom ut i biblioteket förrän det blev lov och det blev elev- och lärarfri tid.
Mitt i den röran klämde man in lite pedagogiska moment.
Men den verkligheten var min bara i allra första början av mitt skolbiblioteksliv. Och sen aldrig mer.

Men hur gör man då när verkligheten inte stämmer överens med den ideala bilden av skolbiblioteksverksamheten? Läs vidare i inläggen Skaffa dig en Ulla-Bella och Öka utrymmet för dina förutsättningar

Bild AI-genererad via Canva

Kommentarer