Tack för den här bloggterminen!

Reflektioner kring svart-och-vitt-tänkande kring AI.




Läste en artikel om chatbotarnas farligheter. En artikel som mycket väl skulle passa in i det upprörda skvalet i sociala medier. En text som visade på författarens nonchalanta von-oben perspektiv - och bristande kunskap om ett ämne som hen inte var helt insatt i. Men enligt sig själv tillräckligt kunnig. En textframställning alldeles för vanlig där man blandar äpplen och morötter :-)

När jag läste den kom jag att tänka på en kollega till min man som undervisade i akustisk gitarr - och aldrig skulle kunna tänka sig att spela el-gitarr och var anti datorer och internet - Han visade stolt upp sin penna och sa: Det här är min dator.

Samma sak är det nu med den här AI-revolutionen.

Jag har svårt för det här antingen-eller-tänkandet. Vi behöver pennan lika mycket som datorn.  Vi kan inte vända ryggen mot varken det ena eller det andra. Det är inte svart eller vitt.

Nu är vi där! Det gick så mycket snabbare än vad vi trott. Har du inte lyssnat på Max Tegmarks sommarprat så gör det .... Även om det skrämmer vettet ur en!

Självklart ska vi känna oro. 

Nick Bostrom (2017): "Om det hade varit e t t barn med en odetonerad bomb vore det klokaste att bara lägga ifrån sig bomben och gå därifrån. Men i det här fallet handlar det inte om e t t barn, utan om många, var och ett med olika agendor och viljor."

Det är en revolution där samhällets styrande måste vara på tårna långt innan de ens känner röken av att AI.n håller på att skapa sin egen superintelligens. I juni och i oktober 2019 skrev jag två inlägg om denna oro (se längre ner i oktoberinlägget).

Men oj vilket bra hjälpmedel ChattGPT är i textarbetet och att ge feedback! En av ChatGPT:s starkaste grenar är att ge idéer och inspiration. ChatGPT är genvägarnas tempel. Det är så lätt att låta Chat-boten hitta på och skriva åt oss.....

Men än så länge är ju Chat-botarna inget vidare på att skaffa fram relevant fakta - även om Microsofts Bing är ganska hyfsad.... och inte ljuger som ChatGPT :-) (.... och jag vidhåller att inte kalla det för att hallucinera :-) )Men jag tror att på det sätt vi söker med Google kommer snart vara ett minne blott. Det kommer att bli en sammanbakad kaka så småningom.

AI ska ju inte ses som en ersättning för mänsklig kreativitet, utan snarare som ett komplement. För mig är datorn en stor verktygslåda som gör det möjligt att skapa och vara kreativ. Den ger mig också möjlighet att lära av andra .... och också dela med mig i min tur. Att få tillgång till andras kunskap online utan kostnad har varit en stor fördel i mitt liv - privat men framförallt i yrkeslivet.

Jag tror att det är viktigt att ha en balanserad och realistisk syn på teknikens möjligheter med också en nyfikenhet och en öppenhet för att prova och våga - dock med en värderande och analytiskt granskande inställning av dess användning, tillämpbarhet och påverkan. En inställning viktig att överföra till våra elever. Att avfärda teknologin som enbart en degradering av mänsklig kreativitet och intelligens missar de många möjligheter som den har att erbjuda för att förbättra våra liv.

Vi som skolbibliotekarier får inte vända ryggen till! Vi använder b å d e  dator och penna! 

...... och till slut ......även om det är mycket allvar kring AI kan det ju vara kul också :-) ....Jag blir alltid glad av att titta på de här knäppgökarna :-) - så jag avslutar med det.


Det här kommer att förändra lärandet i skolan - eller rättare sagt vad vi lägger i begreppet kunskap och vad lärande är. Allt detta kommer att ställas på ända - samtidigt som grunden är kvar; skriva, läsa, räkna, analysera, begrunda.... osv.


Bostrom, N. (2017). Superintelligence : paths, dangers, strategies. Oxford: Oxford University Press.
Webb, A. (2019). The big nine : How the tech titans and their thinking machines could warp humanity. New York, Ny: Publicaffairs.

AI-skapad bild via DALL-E

Kommentarer