Tack för den här bloggterminen!

Tokig i bildskapande


Till att göra de flesta bilderna på mina blogginlägg har jag använt mig av Image Creator från Microsoft. Ett verktyg som är gratis, enkelt och roligt att använda. Två sådana AI-skapade bilder fick t o m ingå i inbjudningskort som jag ska skicka ut inför ett kommande födelsedagskalas. Ett av dessa ser du här ovan. Verktyget använder OpenAI:s DELL-E.

Två andra verktyg är Adobe Express och mitt favoritverktyg Canva.  Prova dess Magical Design och funktionen text till bild. Börja skapa och gå sedan till vänstermenyn och leta upp Appar så hittar du funktionen där.

Adobe Firefly är också kul att jobba med.

Fler text-till-bildleksaker jag inte testat på mycket - är LeonardoIdeogramCraiyon och Pixl X .

Midjourney är ju stjärnan i församlingen av bildverktyg .... men kostar och är dessutom krånglig för en som inte är van vid programmeringsspråk! Skulle gärna vilja fortsätta att jobba vidare  med för att lära mig mer och bli bättre. 

MEN jisses, vad svårt det är med beställningen - att skriva promptarna! Adjektiven fastnar långt inne i mitt förtorkade ordförråd. Problemet med mig är att jag inte lyckas hålla en klar och medveten strategi utan det mesta blir till av en slump. Jag är urdålig att plocka fram ord som i en hast ska illustrera och bygga upp en bild som är genomtänkt och väldesignad.

Även om orden inte trillar dit som de ska så använder jag mig av följande byggblock i mitt bildbyggeri:  

ÄMNE - ett substantiv som belyser hela bilden.

BESKRIVNING - besvarar frågor om substantivet och den omgivande scenen. Svarar på frågor som t ex vad gör substantivet, var någonstans gör den detta, hur ser substantivet ut, vad händer runt om substantivet.

STIL - kompositionen av bilden, vilken konststil den ska representera. T ex impressonism,  cyperpunk, art deco, pop art, digital art m m. Men också  kanske från vilken vinkel konstverket ska skapas ifrån, t ex wide shot, close up, from above.


Dessa promptbyggarfärdigheter  är något som eleverna behöver många chanser att träna på, vilka alla  bygger på ett rikt och flexibelt ordförråd med kreativa förtecken. 

Än en gång: de två viktiga skolbiblioteksbenen; läsfärdighet och digital kompetens! 




Bilden skapad via Bings Image Creator

Kommentarer