- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
En artikel i DN visar på hur viktig den traditionella anteckningsboken är, där vi för hand plitar ner tankar och idéer tillsammans med skisser. Jag känner verkligen igen mig när jag läser Därför är anteckningsboken så viktig för kreativiteten av Karolina Modig.
Det där med orden på papperssidor börjar mer och mer lyftas fram. I en forskningsartikel (Froud, Levinson, Maddox & Smith) – ännu inte vetenskapligt granskad – visas att vi har en djupare semantisk kodning för tryckta texter än för digitala. Den tryckta texten ger oss en närmare relation, djup och mening, vilket gör att vi bättre förstår innehållet. Med andra ord: lärandet blir mer hållbart när vi läser i pappersböcker jämfört med att läsa på en skärm.
Jag hoppas att debatten inte kommer att handla om antingen eller… utan snarare om att stärka både läsfärdigheten och den digitala färdigheten. Betydelsen av att kunna skriva för hand och använda datorn är lika viktig.
Men vad signalerar följande uttalande från Johan Pehrson?
“Skolverket får nu en nystart med Joakim Malmström i spetsen. Det är viktigt när regeringen tydligt har lagt om politiken för att skolan ska återgå till grunderna med riktiga böcker och faktakunskaper i centrum, samt lärare som kan fokusera på undervisningen. Framtiden börjar i klassrummet.” Publicerades tydligen den 15 januari 2024 (jag har själv gått ur för länge sedan).
Vilka signaler skickar detta till skolorna? Jag undrar om MIK och det stora molnet AI kommer att blåsas bort?
Kommentarer
Skicka en kommentar