- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Skolverket har det inte lätt! Boken har blivit ett slagträ! Antingen eller. Bok eller dator. Skolan måste välja! I stället för både ock! Skolverket levererade förslag på ny digitaliseringsstrategi för skolväsendet Där tydliga mål och mening med hela paketet var ack så tydliga. Men den blev aldrig född utan skrotades i november 2023. Regeringen tyckte det räckte med det som redan stor i kurs- och läroplaner.
Skolministern gick hårt ut ”Skolan måste tillbaka till grunderna."
Hon menar att Digitaliseringen i skolan har i mångt och mycket varit ett experiment.
Men det är precis så som det blir med hennes inställning till digital färdighet:
Vi välkomnar utvecklingen med AI, men vi vill att våra barn ska bli förare och inte bara passagerare i den digitaliserade världen. (Lotta Edholm i Computer Sweden 30 mars 2023)
.... 1 §Myndigheten ska genom sin verksamhet främja att alla barn och elever får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö. Myndigheten ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande och till förbättrade kunskapsresultat för elever. Inom ramen för detta ska myndigheten främja en stärkt likvärdighet mellan skolor och mellan förskolor. ....
.... 9 § Myndigheten ska bidra till och redovisa sitt arbete med att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta elevers etablering på arbetsmarknaden. (SFS nr: 2015:1047)Att lära sig läsa, skriva och räkna är viktiga grundfärdigheter, men det är även digital kompetens! Allt ingår i MIK!
I ett inlägg från januari 2024 beskrev jag några av dessa viktiga färdigheter:
MIK/Informationsfärdighet/informationskompetens, som jag ser det, innebär bl a förutom den där viktiga basen med språk-och läsfärdighet :
- att kunna fokusera och definiera aktuell problemställning i relation till sitt sammanhang och utifrån detta välja rätt verktyg, söka, värdera, analysera, utvinna, presentera relevant och intressant information för att ge svar på de frågor som problemet eller uppdraget kräver.
- visuell färdighet som har fått allt större betydelse i det bildflöde vi omges av. Förmågan att läsa/tolka och producera visuella meddelanden är viktigare i dag än någonsin tidigare.
- analytisk färdighet som innebär ett ständigt ifrågasättande i det informationsbrus vi befinner oss i. Förmågan att använda och ifrågasätta digitala verktyg, källor, innehåll, förmågan att kunna vaska fram relevant och trovärdig information men också förmågan att vara öppna för olika infallsvinklar som för oss är främmande och annorlunda.
- mediafärdighet som innebär att vi kan "läsa" och själv producera media på olika sätt beroende på verktyg, mediakanal och syfte.
- digital färdighet som innebär ett flexibelt och etiskt förhållningssätt till inte bara dagens utan även framtidens digitala verktyg
Kanske handlar det till en del om begreppsförvirring. Jag skrev tidigare om detta i ett inlägg från augusti 2022 Begreppstolkningar (skolbiblioteksresursen.se)
Tidigare inlägg:
Kommentarer
Skicka en kommentar