Chatbot för lärare och elever

Aldrig försent




Precis som alla ni skolbibliotekarier har jag alltid haft en passion för att lära elever om vikten av källkritik och att vara försiktig på nätet. Ett steg i denna strategi var att 2003 skapa en webbsida full av påhittade fakta, designad för att användas i källkritiska lektioner - Åsneryd. Den här sidan har blivit ett uppskattat hjälpmedel för lärare och skolbibliotekarier runt om i landet. 

En del av övningen är att det är svårt att hitta vem som är ansvarig för sidan – den enda ledtråden är en e-postsymbol med namnet "Elvis Presley", som går till ett av mina Google-konton. Jag får många mejl, både roliga och mindre trevliga, men jag tar mig alltid tid att svara på alla.

Förra september fick jag ett upprört mejl från en elev i femte klass med hårda ord. Trots den otrevliga tonen svarade jag och förklarade syftet med sidan. Jag skrev också att jag blev ledsen över att få ett sådant mejl och att det inte var OK att skriva så.

I dag - ett år senare - fick jag ett nytt mejl från samma elev:
DIN LILLA JÄVEL DU IJUGER DÅOCH DÖDA DIG SJÄLV

av en kille i femte klass

I dag ett år senare fick jag följande mejl av samma kille:

"jag måste verkligen säga förlåt de va nån gång i 5an som jag hade en dålig dag och jag såg inte vad jag hade skrivit fören nu jag kan inte ens tänka mig att jag skuklle skriva nått sånt jag ber så mycke om ursäkr detta är aldrig okej FÖRLÅT!"

Mitt hjärta flödar över!

Att få se en elev komma tillbaka med en sådan ursäkt, efter ett år, är ett otroligt exempel på personlig tillväxt och självreflektion. Han visar mod och självreflektion genom att be om ursäkt och erkänna sitt fel. 

Det visar också mig hur viktigt det är att återkoppla och svara på mejlen jag får från eleverna så att de förstår att det alltid finns en människa bakom alla e-postadresser som de skriver till och att det bakom varje skärm finns en människa med känslor och upplevelser. Internet är anonymt och opersonligt och det är lätt för eleverna att förvillas tro att det är ett slags "ingenting" det där formlösa begreppet internet. 
 


Kommentarer