Tips för att bygga bra promptar

Chatbotar i skolan: Nyttor och utmaningar



Vilken nytta kan både vi och eleverna ha av en chatbot?

ChatGPT erbjuder många användbara funktioner som kan underlätta både för oss skolbibliotekarier, lärare och elever. Här är några exempel:

Förklaringar av komplicerade begrepp: ChatGPT kan förklara ämnen tydligt och anpassat, oavsett om det är för en elev i en viss ålder eller för en vuxen som vill veta mer. 

Snabba svar och tillgänglighet: ChatGPT ger omedelbara svar på frågor när som helst på dygnet. Detta är ovärderligt för elever som arbetar med uppgifter utanför skoltid eller behöver snabb feedback.

Stöd i lärandet: ChatGPT kan:

- Sammanfatta texter

- Ge förklaringar och feedback på elevens texter

- Föreslå argument och textupplägg

- Hjälpa till att visualisera komplexa koncept

- Fungera som en språklärare och ge stöd i språkstudier

- Hjälpa till med kodning och felsökning

Kreativa verktyg: Jag använder ofta ChatGPT för att skapa text till bilder och ibland för text till video. Det har varit till stor hjälp även om samvetet kan gnaga lite ibland.

HTML-kodning: Jag använder Blogger, ett WYSIWYG HTML-verktyg, men ibland blir koden skräpig och innehåller onödiga tecken. Då skickar jag koden till ChatGPT för att få hjälp att städa upp den.


En varningsflagga för chatbotarna


Trots alla fördelar finns det fallgropar som vi som lärare och skolbibliotekarier måste uppmärksamma våra elever på.

DN berättar om en student vid Göteborgs universitet som dömts av Kammarrätten i Göteborg för försök till vilseledande. Studenten hade använt ChatGPT för att skapa texter med påhittade citat och felaktiga källhänvisningar. Trots en tidigare varning för otillåten AI-användning, fortsatte studenten att använda verktyget och stängdes av i flera veckor.

Det är viktigt att vara medagerande i dialogen med chatboten. Svaren kan ibland bli en massa hitte-på, och som frågeställare måste man själv komplettera och bygga på för att bli nöjd. Vi måste därför lära eleverna att använda dessa verktyg ansvarsfullt och kritiskt granska de svar de får.

Vi som skolbibliotekarier kan stödja eleverna i deras arbete tillsammans med generativa AI-modeller. I listan ovan finns det flera punkter där vår expertis kommer in som informationsspecialister: att visa, handleda och föreslå utifrån vår ämnesspecialitet.

Ref:

Nordström, A. (2024, September 5). Student tog hjälp av Chat GPT – stängs av. DN.se; Dagens Nyheter. https://www.dn.se/sverige/student-tog-hjalp-av-chat-gpt-stangs-av/

Översta bilden AI genererad av Ruhrgebiet från Pixabay 
Nedersta AI-skapad med Image Creator

Kommentarer