Tips för att bygga bra promptar

Dialogen som förbättrar resultatet


Skrivhjälp under tiden jag skriver

Jag är tacksam för de tålmodiga lärarna klädda i sina AI-dräkter: ChatGPT, Gemini, Perplexity, Copilot m fl Ofta använder jag mer än en för att få svar på samma prompt. Fast ibland blir jag nöjd och det räcker att bara prata med en. Det beror på hur nöjd jag blir med respektive "lärares" resonemang och resultat.

En tjänst som jag numera använder direkt i texten, under tiden jag skriver, är Copilot som numera snällt hjälper mig med meningskonstruktionen om jag markerar ett stycke eller mening i det jag just skriver. Visserligen tog det tid innan jag tog emot den här hjälpen. Jag var länge kallsinnig till tjatet om att få hjälpa till, men när jag väl insåg hur praktiskt och smidigt det är så blev jag fast!

Förklara det där som jag inte förstår  

Vi kan be våra chatbotar att förklara precis så tydligt och anpassat som om en lärare skulle förklara för en elev i en viss ålder. Även för mig som vuxen kan den förklara sådant som jag vill veta mer om. Till exempel pratas det mycket om egna GPT-modeller. Var och varannan tycks själv fixa sig en sådan Generative Pre-trained Transformer... Jag kände mig lite rudis när jag tog del av de där inläggen om hur förträffliga GPT:er man hade gjort. Kanske kunde även jag gör en sådan! Jag bad således ChatGPT att förkovra mig  lite om vad egna GPT:er är och hur man skapar dessa. Tyvärr började den förklara på ett allmänt övergripande sätt, vilket fick mig att be den förtydliga och förklara bättre! Vilket jag fick göra några gånger.  

Jag förstår din förvirring. Det finns faktiskt enklare sätt för att snabbt skapa specialiserade GPT-modeller utan att manuellt samla och bearbeta stora mängder textdata. Här är en förenklad process som många användare, som till exempel lärare, kan följa för att skapa sina egna GPT-baserade applikationer......

och gjorde mig sedan nöjd genom att berätta precis det jag ville veta.

Det är viktigt att eleverna lär sig att se betydelsen av hur dialogen påverkar resultatet. Har du själv några exempel på hur din utveckling av dialogen med chatboten förändrat resultatet? Hör av dig! 

.... och jag förstår min begränsning .... utan kodkunskap är det svårt att göra sin egen GPT :-)



Kommentarer