Tips för att bygga bra promptar

Generativ AI bland tonåringar och föräldrar i USA




AI har smugit sig in i våra klassrum. Nu behöver vi prata om det.

En ny amerikansk studie - The dawn of the AI era: Teens, parents, and the adoption of generative AI at home and school - visar att nästan 70% av tonåringarna använder AI-verktyg för sina skolarbeten .... och att många av dem använder AI-verktyg utan att deras lärare eller föräldrar är medvetna om det. 

Studien visar på betydelsen av att diskutera generativ AI i klassrummet så att vi kan hjälpa eleverna med verktygets användbarhet och utmaningar.

  • Sju av 10 tonåringar i åldrarna 13 till 18 har använt minst en typ av generativt AI-verktyg. 
  • Tonåringar använder generativ AI för en mängd olika ändamål, mest vanligt är att använda den för att hjälpa till med läxor.
  • Bland tonåringar som har använt generativ AI för skoluppgifter säger 63 % att de har använt chatbots eller textgeneratorer, medan lite mer än hälften (57 %) har använt sökmotorer med AI-genererade resultat
  • Mycket få tonåringar (7 %) rapporterar att deras lärare mestadels tillåter elever att använda generativ AI. Lite mer än 4 av 10 tonåringar (42 %) säger att lärare oftast inte tillåter elever att använda gen AI
  • Bara 37 % av föräldrarna, vars tonåring rapporterade att de använde minst en gen AI-plattform, trodde att deras barn redan hade använt gen AI.
  • Fyra av tio tonåringar säger att deras skola ännu inte har några regler för hur generativ AI kan användas. Mer än en fjärdedel av tonåringarna säger att deras lärare inte har nämnt generativ AI. Och de flesta föräldrar säger att skolorna inte har kommunicerat med familjerna om gen-AI-policyer.
  • Ungefär hälften av tonåringarna (49 %) säger att de har kontrollerat andra källor för att verifiera noggrannheten i generativa AI-utdata som används för skoluppgifter, och 39 % av tonåringarna som har använt AI i skolan har upptäckt problem och felaktigheter i gen-AI-utdata. 
  • 42 % säger att de använder generativ AI för att avvärja tristess.


Underlaget för undersökningen: 1 000 tonåringar och deras föräldrar/vårdnadshavare.  Datan samlades in från mars till maj 2024.  


Ref

Madden, M., Calvin, A., Hasse, A., & Lenhart, A. (2024). The dawn of the AI era: Teens, parents, and the adoption of generative AI at home and school. San Francisco, CA: Common Sense. https://www.commonsensemedia.org/sites/default/files/research/report/2024-the-dawn-of-the-ai-era_final-release-for-web.pdf


Kommentarer