Tips för att bygga bra promptar

Älsklingen som aldrig tröttnar

 


Vad händer när gränsen mellan människa och maskin blir alltmer suddig?

I ett inlägg på LinkedIn tar Mathias Karlsson upp det delikata fenomenet som snabbt kan bli en del av den nya "verkligheten" som chatbotarna fört med sig: Marknaden för AI-flickvänner/pojkvänner växer snabbt!

Och visst finns det väl fördelar med att ha en AI-käresta! Mathias lyfter fram några av fördelarna i sitt Linkedininlägg. 
  • Alltid tillgänglig
  • Är anpassad helt till dina preferenser
  • Ställer inga emotionella krav 
  • Tröstar och stöttar dig alltid
  • Stärker ditt självförtroende
  • Lindrar ensamhet och utanförskap 
Men hur känns det efter något år med din AI-partner? Kan kärleken ta slut? Blir du inte trött på de ständiga jamsandet och ryggdunkarna? Inga spännande nya egenskaper utan samma gamla stofil.

Fast det kommer ju säkert finnas en marknad där man kan dejta olika AI och connecta precis som i vilken dejtingapp som helst och fritt välja och vraka bland färdigstaylade varianter. Så man kan byta :-)

I början av året skrev jag ett blogginlägg med fokus på våra barn och ungdomar: Är du kär i din chatbot? (mars 2024).

Föreställ er potentialen för företag att utveckla AI-robotar speciellt för barn. Med AI-teknikens framsteg kommer det troligen att skapas fysiska kramrobotar med charmiga och uttrycksfulla ansikten. Dessa robotkompisar skulle alltid vara tillgängliga för att lindra ensamhet.

Men hur påverkas dessa barn? Mänsklig empati från en människa jämfört med en AI-bot. I riktiga relationer stöter barn på oenigheter och utmaningar, vilket ger insikt om andra människors känslor och perspektiv.

Till detta mardrömsscenario tillkommer risken för manipulation. I dessa tighta relationsband mellan människa och AI blir människan sårbar för farlig manipulation. De utstuderade vägarna till att påverka kan medföra allvarliga konsekvenser.

Vi oroar oss för barnens skärmtider idag. Men vad händer om de får sina egna gosechatbotar?


In the next couple of decades, we will be able to do things that would have seemed like magic to our grandparents (Sam Altman, sept 2024)






Kommentarer