Tips för att bygga bra promptar

Forskning kring inlärning med AI-verktyg

 


I en studie, refererad av Danny Stacey, har 750 elever i åldrarna 12 till 19 år delat sina åsikter om användningen av AI i skolan. Resultaten visar att AI-verktyg som ChatGPT kan vara ett värdefullt stöd för elever med kognitiva utmaningar, såsom koncentrationssvårigheter och svårigheter med planering och instruktioner. Samtidigt lyfter forskarna fram att dessa verktyg, trots sina fördelar, kan hämma utvecklingen av viktiga kognitiva förmågor under tonåren och väcker frågor kring etik och gränserna mellan hjälpmedel och fusk.

Studien betonar behovet av tydliga riktlinjer och ramverk för hur AI-verktyg ska användas i utbildningen. Det är också avgörande att lärare får den utbildning de behöver för att stödja eleverna.

Intressant är också att av de yngre tonåringarna, var det bara 14,8 % som uppgav att de använde någon form att generativ AI i skolarbetet mot 52,6% i den äldre gruppen. En begränsning av undersökningen är att den första studien gjordes 2023 och det gick nästan mer än ett år mellan de båda undersökningarna. ChatGPT var alldeles i sin linda.

________

Ref:

Klarin, J., Hoff, E., Larsson, A., & Daukantaitė, D. (2024). Adolescents’ use and perceived usefulness of generative AI for schoolwork: exploring their relationships with executive functioning and academic achievement. Frontiers in Artificial Intelligence7https://doi.org/10.3389/frai.2024.1415782

Stacey, D. (2024, 4 september). AI i Utbildning V36 | LinkedIn. https://www.linkedin.com/pulse/ai-i-utbildning-v36-danny-stacey-ysf2f/

Kommentarer