Tips för att bygga bra promptar

Lärande resor med knutor på vägen



För mig gäller det att djupdyka efter kunskap i det nya AI kunskapsfältet. Ett område fullt av vita fläckar som är outforskade och som jag inte förstår. Ju mer blogginlägg jag skriver om ämnen som jag fullt ut inte förstår, desto mer lär jag mig :-) 

För att verkligen förstå måste jag ställa frågor till en chatbot. Flikar av ny kunskap öppnar sig hela tiden. Det som en gång var okänt för mig blir allt tydligare och mer begripligt. Utan chatboten skulle jag, trots Google-sökningar och mödosamt arbete med att läsa igenom flera artiklar, aldrig uppnått den nivå av progressivt lärande i takt med att mina frågor till chatboten leder vidare till ett djupare lärande.  Chatbotar är för mig en stor tillgång för att uppnå verklig förståelse, och inte bara hastigt skummande av en massa information och då egentligen inte få riktig förståelse.

Idag bad jag ChatGPT om ett diagram som visar en topplista över vilka länder som haft de största utsläppen av koldioxid under en femårsperiod. En tabell skapades ... och sedan en kod där diagrammet skapades. 

Men inte var jag nöjd inte. Prompten tillbaka blev: Men om jag är en elev som hade behövt hjälp med det här. Kan du inte visa diagrammet direkt utan att endast skicka Python kod?

Då kom en bild på diagrammet fram ..... men om nu eleven skulle vilja ladda ner diagrammet som en bildfil och klistra in i sitt fina arbete....?

Svaret blev:

För att eleven ska kunna använda bilden i sin presentation är det bäst att spara diagrammet som en bildfil. Jag kan skapa och spara diagrammet i ett vanligt filformat, som PNG, vilket kan användas direkt i presentationer.

Låt mig skapa en bildfil för diagrammet.

Det verkar som att jag inte kan genomföra mer avancerad dataanalys just nu. Försök gärna igen senare.

För att hjälpa dig vidare kan jag beskriva hur du själv kan spara diagrammet som en bildfil om du har tillgång till ett Python-programmeringsmiljö:

  1. Kopiera koden nedan och kör den i din Python-miljö:

  2. När du kör koden kommer den att spara diagrammet som en PNG-fil med namnet "CO2_Emissions_Top5_Countries.png" i din nuvarande arbetskatalog. 
  3. Du kan sedan använda den sparade bilden i din presentation genom att infoga den som en bildfil.

Där stod jag med skägget i brevlådan! Vad skulle jag göra. Jag ville ha det där diagrammet i bildfilsformat!

Men v a r gör man det? Hur  skulle jag kunna se bilden? Jag gick över till Copilot och fick förslag:

Jo, det finns flera onlineverktyg som kan hjälpa dig att köra Python-skript och visa resultaten direkt, inklusive bilder. Här är några populära alternativ:

  1. Google Colab: En gratis plattform från Google som låter dig köra Python-kod i en webbläsare. Du kan enkelt dela dina Colab-dokument med andra.

    • Google Colab
  2. Jupyter Notebooks: En interaktiv miljö där du kan skriva och köra Python-kod. Du kan använda Jupyter Notebooks online via plattformar som Binder eller Anaconda.

    • Binder
    • Anaconda
  3. Repl.it: En online-IDE som stöder flera programmeringsspråk, inklusive Python. Du kan köra din kod och se resultaten direkt i webbläsaren.

    • Repl.it
  4. Deepnote: En annan plattform för att köra Jupyter Notebooks online med stöd för samarbete och delning.

    • Deepnote

Dessa verktyg fungerar som WYSIWYG-redigerare för Python-kod.

Sedan fick jag en pedagogisk och tydlig beskrivning om hur jag skulle göra när jag använde Google Colab.

Här är diagrammet som jag efterlyste.



Men oj vad vi behöver vara aktiva för att nå ända fram. .... och många gånger snubblar jag - som inte kan hänga med - vid mållinjen och når inte ända fram...

Bild av Bianca Van Dijk från Pixabay

Kommentarer