Tips för att bygga bra promptar

Skrivoreda blir till skrivreda


Alltmer använder jag mig av Edge som webbläsare och då låter jag också Copilot hoppar in ibland och hjälpa mig att föreslå bättre formuleringar på meningar under tiden jag skriver i de fall jag tycker meningen blivit alldeles knasig ... men det är inte alltid vi två är eniga :-)

Joel Rangsjö skapar chatbots som motsvarar flera behov i skolans värld. En av dessa är en liten hjälpreda när vi ska skriva meddelande som är tydliga och inte bäddar för missförstånd:  Klarspråkläraren

Han beskriver den så här.

"En GPT som utgår från informationen på ISOF råd om att skriva begripligt.
Exempel på frågor man skulle kunna ställa:

- Är detta en bra formulering? "Enligt flera studier som genomförts vid olika universitet har skolelevers sociala bakgrund stor betydelse för deras studieresultat."
- Skriv om denna text så att den blir mer tydlig enligt rekommendationerna från Klarspråk. [Klistra in texten]
- Jag vill att du skriver en text, ett mail, till en vårdnadshavare. Jag vill att den ska handla om:
Att på grund av upprepad frånvaro önskar vi ett möte
Vi önskar ses den 5 oktober i Exempelskolan
Vid frågor är vårdnadshavaren välkommen att kontakta rektor Roger Rektorsson"

Egentligen fattar jag nog inte omfattningen av chatbotarnas möjligheter. Jag ser, förstår och använder bara en gnutta av dess kapacitet. Förhoppningsvis kommer eleverna att vara mer fria än mig att ställa utvecklande frågor för att få veta mer.

Men jag är nyfiken på att lära mig och veta mer! Det är mycket att sätta sig in i. Jag är ingen fena på engelska så det tar tid många gånger att ta till mig det hela när det gäller många sidor pdf-material. 

Visst jag vet att det erbjuds ett antal översättningsverktyg,  men gratisvarianterna tar inte så många sidor i stöten utan man måste ta små tuggor och översätta. Vilket blir ett förbaskat hoppande fram och tillbaka och min hjärna blir trött i luvan av allt hoppande. Gäller översättningen "vanliga" webbsidor fixar ju Edge problemet galant. Men inte när det är pdf-filer.

Bild skapad via Leonardo i stil Lisa Graa Jensen 

Kommentarer