På den senaste tiden har jag snubblat på olika tolkningar av sanning och verklighetsperspektiv när det gäller hur vi ser på olika samhällsfenomen/problem. Religion/politik/ekonomi/kriminalitet är laddade frågor där vi har olika perspektiv. Det är så lätt att tro att gympavännen som du brukar hänga med tänker i samma banor som du - ända tills ni råkar hamna i en diskussion kring de där laddade ämnena.
Vad är sanning och vad är verklighet?
Den danskiranske filmaren Ali Abbasi intervjuades i DN om sin film om Trump ”The apprentice” Han lyfter fram hur vårt samhälle har förändrats under decennierna. Han menar att det förr fanns en dikotomi som började krackelera redan på 70-talet, främst mediemässigt då begreppet "sanning" började ifrågasättas. Verklighetens olika skikt började diskuteras. Denna brutna "verklighet" är Trumps retorik ett exempel på. . "Fabricera din egen verklighet. Verkligheten är ju elastisk. Sanningen subjektiv."
Just det här med subjektiviteten av verkligheten har under veckans olika diskussionsmöten gjort att jag förstått betydelsen av att föra in detta perspektiv i våra MIK-lektioner. Inte ens de sannaste framställningarna av verkligheten kan återge den i dess helhet. Alltid finns det aspekter av verkligheten som förvrängs eller försummas.
Var och en av oss lever på sin lilla plätt av verkligheten och tittar ut genom ett litet titthål på det som vi ser som en verklighetsbild av världen. När vi strävar efter sanning försöker vi skapa en så korrekt bild som möjligt av hur världen faktiskt är. Detta hjälper oss att navigera i tillvaron och fatta välgrundade beslut. Men det är nästan en omöjlig ekvation eftersom var och en av oss lever i sin lilla bit av verkligheten med sitt lilla individuella kikhål. Det som är min och min grannes uppfattning av verkligheten färgas av våra individuella erfarenheter och tolkningar.
Vår hjärnor har en medfödd funktion att dela upp världen i ”vi och dom”. Vi som skriker att vi vet, utgår från scenen av världen vi fått utifrån vårt eget privata lilla kikhål och dömer och tolkar därefter.
I vår roll som skolbibliotekarier har vi alltid legat i framkant när det gäller att förmedla och verka för källvärdering. Att väcka social förståelse hos eleverna över mänskligt beteende är kanske inte det som man tänker på när man pratar om källvärdering. Men att diskutera och reflektera tillsammans med eleverna hur vi människor sorterar och generaliserar är en viktig grundkunskap i MIK. Elever behöver förstå att deras egna perspektiv påverkar hur de tolkar information. Vi behöver skapa utrymme för diskussion och reflektion i klassrummet, där elever kan ventilera sina tankar och lära sig av varandra.
Förslag till diskussionsunderlag kring objektiv och subjektiv verklighet:
- Vad betraktas som en objektiv verklighet och vilka delar av verklighetsbegreppet omfattar subjektiva nivåer och subjektiva fakta?
- Människor har en naturlig tendens att snabbt dra slutsatser baserat på begränsad information.
- Vår perception är ofta färgad av våra egna åsikter och förutfattade meningar.
- Vi har också en tendens att generalisera och tro på det vi läser online, ofta utan att ifrågasätta dess giltighet.
Artikeln om filmen ”The apprentice” läste jag i:
Kommentarer
Skicka en kommentar