Tack för den här bloggterminen!

Chatboten och framtidens informationssökning


Carl Heath reflekterar i en artikel över hur ChatGPT:s nya förmåga att söka direkt på webben, förändrar vårt sätt att använda AI för informationssökning. Tidigare har vi förlitat oss på sökmotorer som Google och Bing, men nu kan ChatGPT ge oss sammanfattade svar direkt i en konversation. Detta gör AI till en mer dynamisk informationskälla och kan effektivisera hur vi söker och bearbetar information. 

Men det finns också risker.

Carl ställer frågorna: "Är det så att utvecklingen av tjänster som ChatGPT, nu med möjligheten att söka, gör oss än mer bekväma? Eller är detta bara en möjlighet, ett sätt att mera effektivt och bättre söka och bearbeta information?"

Han föreställer sig också ett mörkare scenario där vi går från att vara aktiva, granskande individer till att förlita oss på AI som filtrerar och sammanfattar åt oss.

Heath refererar till Andreas Ekströms bok “Bekvämlighetens tyranni”, där Ekström diskuterar digitaliseringens framsteg och den kontrollförlust detta medfört. Ekström hävdar att vår strävan efter bekvämlighet har lett till ett beroende av ett fåtal teknikjättar som nu styr centrala delar av våra liv, från identitet till finanser, kommunikation och relationer. I utbyte mot bekväma tjänster har vi gett upp stora delar av vårt privatliv och självständighet.

Det väcker flera viktiga frågor kring hur vi använder, tolkar och interagerar med AI:

- Hur blir informationskvaliteten? Idag är ChatGPT känt för att ibland fabulera, vilket innebär att risken för felaktiga eller missvisande svar finns kvar.

- Kommer vi att vara aktiva och kritiskt granska AI-resultaten? Det finns en risk att vi blir mindre benägna att kritiskt granska information om vi förlitar oss för mycket på AI.

- Vad blir de etiska konsekvenserna av att använda AI för informationssökning, inklusive integritetsfrågor och bias?

- Människan är av naturen lat. Vi riskerar att bli alltför beroende av AI för informationssökning och därmed förlora viktiga färdigheter i att själva söka och värdera information.

Hur vi väljer att använda ChatGPT kommer att forma vårt förhållande till information och kunskap. Carl Heath: "Jag tänker att den väg vi väljer kommer att forma på vilket sätt vi tar del av information och bildar kunskap, både som individer och i samhället. Och hur dessa processer ser ut, är på många sätt avgörande för vår uppfattning av verkligheten."

Utmaningen ligger i att hitta en balans mellan att utnyttja AI:s potential och samtidigt behålla vår egen kritiska förmåga. En uppgift som också vilar på skolbibliotekariens och lärarens bord tillsammans.

______

LÄS Carl Heaths artikel! Se också filmen där han visar hur han söker och presenterar en kort presentation om sig själv.

Heath, C. (2024, October 31). En reflektion om att söka på internet med ChatGPT. Carl Heath. https://carlheath.se/en-reflektion-om-att-soka-pa-internet-med-chatgpt/

Kommentarer