Tack för den här bloggterminen!

Ditt förändrade skolbibliotekslandskap - ett äventyr och en utmaning





"Takten och förändringarna är sådana, att det inte går att stå vid sidan och invänta den totala och fullständiga kunskapen, utan det gäller att orientera under färd, etablera principer och färdriktning och sedan agera. Det är anledningen till att AI-kommissionen bett om att få tidigarelägga denna rapport. (s 4)" så inleds AI--kommissionens rapport Färdplan för Sverige.

Det är inte frågan OM och inte heller NÄR - utan NU. Det är nu vi, som skolbibliotekarier och lärare, måste anpassa oss och försöka leda väg framåt i en ny och på många sätt annorlunda lärandemiljö. SAMTIDIGT som grundläggande kunskaper och färdigheter fortfarande är lika viktiga att lära våra elever. Det är inte antingen eller utan både och! (Se bl a tidigare inlägg; 2024-08-272024-02-14,  2023-12-08, 2023-10-25, )

För att Sverige fullt ut ska dra nytta av den nya tekniken behövs en hög lägstanivå vad gäller grundläggande AI-kompetens hos Sveriges befolkning. Tyvärr finns det grupper i dag som befinner sig i ett digitalt utanförskap. ( AI kommissionen, s 62)

....

AI har också stor potential att kunna användas som pedagogiskt verktyg i skolundervisningen, förutsatt att den vetenskapliga forskningen visar på gynnsamma inlärningseffekter. Här kan AI-tekniken innebära nya möjligheter att bland annat individanpassa undervisningen och utjämna elevernas skiftande förutsättningar, till följd av till exempel föräldrarnas olika utbildningsbakgrund. Om skolan inte introducerar eleverna till AI finns därmed risken att elevernas olika socioekonomiska bakgrunder leder till växande klyftor inom detta område. Hemmet blir då den plats där kunskapen om, och användningen av, AI äger rum. Skolan har också ett viktigt uppdrag att tydliggöra att AI inte ska betraktas som en mirakelkur som kan ersätta barns behov av solida grundkunskaper och träning i analytisk förmåga för att förstå och tolka sin omvärld. Det finns också risker med AI, som påhittad fakta, bedrägerier och demokratipåverkan, som skolan måste uppmärksamma och diskutera för att den nya tekniken ska användas etiskt och säkert i samhällets tjänst.

AI-tjänster har potentialen att förändra perspektiven på vad undervisning kan åstadkomma. Dels kan undervisning bli mycket mer individanpassad, dels kan lärare ges mer tid att ägna sig åt dem som behöver mer stöd. Det mest slående är kanske att AI för första gången möjliggör för varje elev att få en ”privatlärare” som anpassar sin pedagogik efter dennes förutsättningar – en lärare som dessutom har obegränsat med tid och är tillgänglig dygnet runt. Anpassningen kan bland annat innebära att den fysiska läraren, ihop med AI, justerar svårighetsgraden för att utmana elever som behöver det. Undervisningen skulle också kunna itereras, vilket innebär att undervisningen anpassas baserat på elevens tidigare prestationer och reaktioner. AI skulle därmed kunna erbjuda en flexibel och stegvis inlärningsprocess där varje steg bygger på det föregående, vilket ger en mer dynamisk lärmiljö. ( AI kommissionen s 64f).

Hur lägger du och dina kollegor upp rutten i att förena de gamla och de nya lärstigarna?


______

AI-kommissionen (2024, November 26). Färdplan för Sverige. Regeringen och Regeringskansliet. https://regeringen.se/rapporter/2024/11/ai-kommissionens-fardplan-for-sverige/

Kommentarer