Tips ....Krymp bilden

Ljugande giganter



Chatbotar som ChatGPT är bra att ha - men de kan också vara vilseledande! Försåtligt väver de in oss i falska sanningar som verkar så trovärdiga. Och dessa ljugande giganter befinner sig mitt ibland våra elever! Så viktigt det är att eleverna har sina antenner vässade och har förmåga att värdera information - läsa noga, jämföra med fler källor och tänka själv! Vi som skolbibliotekarier och lärare kan inte nog ofta påminna och ge exempel på fallgropar.

ChatGPT fortsätter med sitt fabulerande. Det är förvånande att mytomantendensen hos vissa botar inte diskuteras mer. OpenAI borde tycka det är pinsamt att fortfarande dras med denna sin barnsjukdom då de andra Gemini och Copilot inte gör det i samma utsträckning

För att göra ett litet test frågade jag ChatGPT vad man visste om mysteriet med kyrkklockorna i Gråmanstorp kyrka. En fråga som var helt tagen i luften och som inte byggde på sanning - eftersom det inte finns någon sägen om dessa kyrkklockor! 
 
Gråmantorps kyrkklockor

Ja, det finns en fascinerande historia om kyrkklockorna i Gråmanstorps kyrka, som ligger i Klippan i Skåne. Mysteriet kretsar kring kyrkklockorna som en gång stals under 1600-talet, då Skåne var en del av Danmark. Enligt legenden var det svenska soldater som tog klockorna under ett av de många krigen mellan Sverige och Danmark. När soldaterna försökte transportera klockorna över Rönne å, sjönk de dock till botten av ån och blev förlorade.

Under åren har det berättats att man kan höra klockorna klämta från djupet av Rönne å, särskilt under vissa magiska nätter eller vid midnatt. Trots försök att bärga klockorna har de aldrig återfunnits, och historierna har fortsatt att växa och bli en del av det lokala kulturarvet. Det är svårt att säga om det verkligen finns någon sanning i dessa berättelser, men mysteriet har onekligen gett Gråmanstorps kyrka en särskild plats i folks medvetande och inspirerat till många sägner.
Så trovärdigt! Men med hjälp av de andra chatkompisarna (Gemini och Copilot) och nestorn Google Sök så hittar jag inga belägg för att denna historia grundar sig på en äkta sägen från trakten! Däremot snavade jag över en intressant C-uppsats av Caroline Köhnke, Högskolan Gotland, Institutionen för historia. En intressant studie över sägner kring kyrkklockor. Kunskapskorn som kan anpassas in i vår tid med vår förkärlek för att berätta historier som sedan förvanskas och sprids i sociala medier.

______

LÄS och lär mer om hur sägner uppkommer:

Köhnke, C. (2024). Den gömda kyrkklockan : en studie om en kyrkklockas sägen. DIVA. https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A625465&dswid=-4589

Bild från https://lexica.art/

Kommentarer