Det är inte lätt att hänga med .....

Media- och informationskunnighet - en hörnsten för AI-utbildning


Informationsfärdighetens förändrade roll

Informationsfärdighet omfattar i dag så oändligt mycket mer än det gjorde på den tid då jag utbildade mig till bibliotekarie. Vår roll i att guida och föra vidare kunskap om informationshantering är kanske till och med ännu viktigare nu än då! Utvecklingstakten har exploderat. Risken är stor att kunskapsklyftorna kommer att öka markant. 

Utvecklingstakten och kunskapsklyftorna 

Jag läste nyligen en artikel av Simon Willison där han skriver:
A drum I’ve been banging for a while is that LLMs are power-user tools—they’re chainsaws disguised as kitchen knives. They look deceptively simple to use—how hard can it be to type messages to a chatbot?—but in reality you need a huge depth of both understanding and experience to make the most of them and avoid their many pitfalls.

If anything, this problem got worse in 2024.
Kunskapsklyftan mellan de som följer teknikutvecklingen och den stora majoriteten som inte gör det är djup. Den snabba förändringstakten bidrar till att öka detta gap. Det krävs satsningar så att AI inte förvärrar dessa klyftor och cementerar skillnaderna i utbildnings- och sysselsättningsmöjligheter. 

AI och snabba genombrott inom interaktiv teknik

Vi har idag AI-system som kommunicerar med oss på naturligt språk, svarar på frågor och ofta ger rätt svar – men hur väl de lyckas beror på frågans formulering och hur nära den ligger de träningsdata som används. Detta är inte bara en enkel konversationsfärdighet utan kräver avancerad användarkunskap.

Antalet tillgängliga system har exploderat. Multimodala assistenter har gjort sitt intåg. OpenAI och Googles Gemini accepterar ljudinmatning. Googles NotebookLM, som släpptes i september 2024, tog det här ett snäpp högre upp genom att producera kusligt realistiska konversationer mellan två "podcastvärdar" baserade på det du matade in i deras verktyg. 

Se hur AI:n får ögon!  Har du köpt en ny maskin och du får inte igång den? Om du har denna AI-tekniker vid din sida är det inget problem! Kolla hur Geminis multimodala assistent fixar problemet!

Kritiskt tänkande och AI-färdigheter

Olika system har olika verktyg. Det är lätt att skapa felaktiga mentala modeller av hur dessa system fungerar. Att lära sig arbeta med teknik som är både opålitlig och kraftfull kräver färdigheter i kritiskt tänkande och teknisk förståelse. 

Förmågan att förstå och ifrågasätta data som driver algoritmer är grundläggande för att utveckla AI-kompetens. Skolans läroplaner bör integrera AI-kunskap tvärvetenskapligt och göra verktygen tillgängliga för alla elever.

Elever måste förstå hur fördomar i data kan påverka resultat, varför plattformar hallucinerar och hur man kritiskt bedömer AI-genererat innehåll.  AI kan stödja kreativt tänkande men också vilseleda, plagiera och desinformera. Målet är att eleverna ska använda AI ansvarsfullt och kreativt. 

Utmaningar med rättvisa och tillgång

Utan nationell samordning blir AI-utbildning ett lotteri. Alla skolor måste ge elever grundläggande AI-färdigheter som kan byggas vidare på.

Multimodaliteten i Google Gemini och ChatGPT blev ytterligare en anledning till varför vi behöver hjälpa våra elever att använda skärmar. Inte minst så att de kan förstå det som står i deras pärmar.
Joel använder Google AI Studio för att dela kamera och skärm med Gemini och diskutera sig fram till förståelse – ett värdefullt hjälpmedel för läxläsning.

Men jag antar att Google AI Studio efter x antal uppgifter, precis som övervägande delen av gratisverktygen oftast erbjuder bara en liten tugga innan man ombeds att gå över till betalprenumerationen.

Om vi i skolan ska jämna ut kunskapsklyftorna inom informationshantering, är en av de avgörande knutorna frågan om hur tillgången på AI-verktygen fördelas. Ska ekonomiska incitament styra hur väl eleverna kommer att kunna hantera de olika AI-verktygen?  AI-verktygen kräver ständigt dyra abonnemang och förstärker därmed de digitala klyftorna – både utifrån elevernas sociala situation och skolornas budget. Hur ska kunskap och färdighet om AI kunna bli jämlikt i våra skolor om verktygen är ekonomiskt otillgängliga?



________

Se även tidigare inlägg:

- AI rättvis i skolan? Del 1 och Del 2


______


Simon Willison. (2024). Things we learned about LLMs in 2024. Simonwillison.net. https://simonwillison.net/2024/Dec/31/llms-in-2024/#the-environmental-impact-got-better

Kommentarer