Kan AI få eget medvetande inom två år?

När tåget kört förbi och vi står kvar på perrongen


Trots AI:s snabba utveckling har både den offentliga sektorn och företag svårt att förstå dess fulla potential. 

Danny Stacey lyfter frågan i en artikel med rubriken: WTF? AI-tåget går – men vi står kvar på perrongen och googlar 'Vad är AI?

Vision genomförde en enkät hösten 2024 med över 7 200 deltagare, som till exempel medicinska sekreterare och administratörer inom ekonomi, HR, skola och social omsorg. Resultatet var nedslående.

Generativ AI har varit känt i över två år nu – men många arbetsplatser verkar som om de just upptäckt att det finns. Där till och med över hälften av arbetsgivarna fortfarande funderar på om de borde ha en AI-strategi.

Bara 18 % av de svarande har fått någon form av AI-utbildning. Det verkar som att AI-kompetens är något som  lätt fixar sig av sig själv. Som Danny uttrycker det: "Tydligen är AI något man förväntas "lista ut själv", lite som att hoppa fallskärm utan att ha kollat om den är packad."

Danny fortsätter: "Och det är inte en metaforisk liten bris vi snackar om. Det är en orkan. Och just nu står många arbetsplatser där i motvinden, utan paraply, medan de febrilt googlar "Vad är AI?""

Hur är läget i skolans värld? Skriv gärna och berätta!


Kommentarer

  1. Skolvärlden har vaknat. Hösten 2023 efterlyste modersmålslärarna i min skola en AI-kontroll för att kunna kolla uppsatser o.dyl. efter att elever använt AI för att få högre vitsord i bedömda uppgifter. I februari 2025 fick samtliga lärare en föreläsning av John Henriksson om AI och i mars fick lärarna tillgång till verklig.ai. Det tog allltså längre än ett och ett halvt år för kommunen att reagera på lärarnas begäran. Så långt har vi kommit. Det går långsamt och trögt, men skam den som ger sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt för sent svar! Det är sällan någon kommenterar så det är långt mellan gångerna då jag går in och kollar kommentarerna :-) Tack! Skolan är en svårmanövrerad koloss - allt tar tid.... och mycket spretar och drar åt olika håll. När det gäller AI så behövs verkligen att vi drar åt samma håll samtidigt som alla är delaktiga och engagerade i hur AI ska användas på bästa sätt. Jag tror att det fortfarande finns mycken rädsla för detta nya och man värjer sig inför det främmande och låter andra ta i det. Som skolbibliotekarie tror jag man har en väldigt viktig uppgift att erbjuda individuell prova-på-tillfällen till lärare då och då.... och inte bara en gång. Utvecklingen och därmed förändringarna när det gäller dessa verktyg går fort och man känner att man inte orkar med - eller hinner med. MVH Monica/Skolbiblioteksresursen

      Radera

Skicka en kommentar