När modellerna utvecklas och blir mer avancerade fungerar inte längre tidigare användbara metoder. Antalet hallucinationer har minskat betydligt och förmågegränserna har förskjutits.
Mollick betonar vikten av att vara försiktig med att lära ut specifika uppmaningsmetoder eller att definiera tydliga gränser för vad AI är bra eller dålig på. Dessa områden förändras i snabb takt. Istället för att följa fastställda regler kan det vara bättre att fokusera på utforskning och kreativ användning.
Så kasta bort de där måstena på hur det ska gå till. Prova att tillsammans våga tänka utanför boxen när du ska handleda nya användare:
Philip Alcock bygger vidare på Mollicks idéer och erbjuder konkreta råd, vilka jag har sammanfattat i punktform.
Håll det enkelt. Börja med små steg och låt lärandet och tekniken växa i takt med användaren.
-
Utgå från praktiska behov. Fokusera på konkreta projekt som intresserar användarna och skapar meningsfull interaktion.
-
Ha en levande dialog. Låt interaktionen med AI bli en naturlig konversation istället för att sträva efter teknisk perfektion. Det handlar om nyfikenhet och utforskning snarare än att följa rigida regler.
-
Tänk flexibelt. Undvik att fastna i föråldrade metoder. I en snabbt föränderlig värld är det bättre att lära ut hur man experimenterar och anpassar sig till nya möjligheter.
-
Bygg användarförtroende. Genom att använda AI som en kreativ partner kan självförtroendet växa organiskt. Relationen med tekniken blir då både intuitiv och givande. Förtroende för tekniken växer fram när användarna ser konkreta resultat.
Läs mer:
Alcock, P. (2025). LinkedIn. https://www.linkedin.com/posts/phillipalcock_vibing-with-ai-activity-7308131430658646017-w9Ym/?utm_source=share&utm_medium=member_android&rcm=ACoAAAdRnQ4BOg98eA43sHWWp48fOskpHqxN2BI
Mollick, E. (2025). LinkedIn. https://www.linkedin.com/posts/emollick_i-suspect-that-a-lot-of-ai-training-in-activity-7306778279443615744-_GZh/
Kommentarer
Skicka en kommentar