Carlo Iacono, bibliotekarie vid Charles Stuart University, har tidigare i ett inlägg på Linkedin satt fingret på hur annorlunda vi ska tänka när det gäller att betrakta AI som en helt fundamental förändring i hur vi tänker. Det är ett sofistikerat samspel mellan AI och mänskligt tänkande.
Här är en sammanfattning av hans huvudpunkter. (Jag fick hjälp av Gemini :-):
- AI är inte ett passivt verktyg:
- Traditionella verktyg som hammare eller kalkylblad är passiva och reagerar endast på användarens handlingar.
- Generativ AI skapar ett "aktivt kognitivt rum" där idéer utvecklas i samarbete, beslut förändras dynamiskt och nya möjligheter uppstår interaktivt.
- AI skapar en dialog:
- Interaktion med AI är inte bara att "använda ett verktyg", utan att delta i en dialog som formar vårt tänkande, påverkar våra frågor och förändrar våra insikter.
- Detta är inte bara assistans, utan "medskapande", en integrerad process som suddar ut gränsen mellan mänsklig och maskinell kognition.
- Traditionella debatter missar poängen:
- Debatter om "AI-assisterad inlärning" eller "ansvarsfull AI-användning" behandlar ofta AI som ett externt tillägg, snarare än en integrerad del av vårt tänkande.
- Detta missar den verkliga betydelsen av AI:s påverkan på vår kognition.
- Behov av nya tänkande färdigheter:
- Utbildare och institutioner måste skifta fokus från att reglera ett verktyg till att utveckla nya tänkande färdigheter.
- Studenter och lärare behöver kunna avgöra när AI förstärker kreativiteten och när det begränsar den.
- Kritiskt tänkande, etiskt omdöme och förmågan att ifrågasätta AI:n själv blir avgörande.
- En ny tanke-ekologi:
- Vi går in i en "ny tanke-ekologi" där mänsklig och maskinell kognition flätas samman, expanderar och omdefinierar varandra.
- Frågan är inte om vi kommer att använda AI, utan hur genomtänkt vi kommer att engagera oss i den.
....
Kommentarer
Skicka en kommentar